1. Blog
 2.  » Manuele therapie bij nekklachten

Manuele therapie bij nekklachten

datum
september 2023
leestijd
7 minuten
 1. Blog
 2.  » Manuele therapie bij nekklachten

Manuele therapie bij nekklachten

datum
september 2023
leestijd
7 minuten
Nekklachten Manuele Therapie
Wouter Mannaerts
Wouter Mannaerts
Specialist in Fysiotherapie

Wouter Mannaerts
Specialist in Fysiotherapie

Nekklachten komen bijzonder veel voor. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat meer dan een miljoen Nederlanders jaarlijks last hebben van hun nek. In de meeste gevallen gaat het dan om een nek die pijnlijk en/of stijf is.

In een deel van die gevallen zijn de klachten gelukkig na een tijdje weer verdwenen. Door een paar dagen rustig aan te doen, nemen de pijn en stijfheid soms snel af. Helaas komt bij een aanzienlijk deel de klachten weer terug en blijven deze terugkomen.

Wij willen u meer vertellen over hoe onze manueel therapeuten u duurzaam kunnen helpen wanneer u last heeft van uw nek. Want manuele therapie is bij uitstek geschikt voor het behandelen van nekklachten.

Welk deel van de nek is de oorzaak van de klachten?

De nek bestaat uit 7 nekwervels (cervicale wervels) die zorgen voor stevigheid maar ook voor flexibiliteit. Tussen de wervels zitten schijven van kraakbeen (tussenwervelschijven) die druk opvangen en schokken dempen.

Verder bestaat de nek ook uit banden die zorgen voor stevigheid en spieren die voor beweging zorgen. Tot slot lopen er ook bloedvaten en zenuwen door de nek.

Wanneer u last heeft van uw nek, dan kun u niet zomaar zelf voelen of het de gewrichten, de spieren of de banden zijn die pijn geven. U merkt waarschijnlijk wel of de klachten erger worden bij een bepaalde beweging of bij een bepaalde stand, maar het is lastig te zeggen welk onderdeel van uw nek precies klachten geeft.

Wanneer u klachten heeft van uw nek, worden deze in veel gevallen veroorzaakt door de spieren, de banden of de gewrichten van uw nek. Dit zijn de bewegende delen van de nek, die de grootste kans hebben op het geven van klachten.

Pijn aan de Nek

Waardoor ontstaan klachten van de nek?

De reden dat deze structuren klachten geven, is vaak de manier waarop ze worden gebruikt. Ons lichaam kan veel beweging, verandering en belasting aan. Ook onze nek kan allerlei verschillende bewegingen maken en is in staat om de hele dag ons hoofd te dragen.

We kijken echter veel naar beeldschermen waarbij we een onnatuurlijke houding aannemen en de nek onnatuurlijk belasten. Ook kunnen de spieren van de rug en nek verkrampt zijn, waardoor deze zorgen voor extra belasting van de andere delen van de nek.

Vaak reageren we op de eerste pijn door de nek te ontzien. Hierdoor wordt de nek minder gebruikt, waardoor de spieren nog minder soepel worden. Na verloop van tijd komt de nek hierdoor “vast te zitten”.

Wat begon als een kleine overbelasting, is dan inmiddels een probleem geworden waardoor de bewegende delen vast zitten. De gewrichten zijn verminderd beweeglijk en de spieren zijn verkrampt.

Het is de taak van de manueel therapeut om deze impasse te doorbreken.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  Goede praktijk

  Goede praktijk, goede organisatie. Fysiotherapeuten met veel kennis en kunde en die deze kennis ook met elkaar delen.

  Professioneel

  "Recent een behandeling gehad zeer professioneel en keurig behandeld."

  Vriendelijk

  "Vriendelijke En Vooral Professionele therapeut."

  “Door de mobilisaties wordt de nek beweeglijker en staat deze in de goede stand. Het is vervolgens belangrijk om deze situatie ook te behouden.”

  – Fysiotherapie Rubroek

  Hoe behandelt de manueel therapeut nekklachten?

  We noemden al dat verminderde beweeglijkheid en verkramping belangrijke factoren zijn bij nekklachten. De therapie van de manueel therapeut is om die reden dan ook gericht op het herstellen van de beweeglijkheid en stand van de delen van de nek.

  Dit doet de manueel therapeut allereerst door gerichte manipulaties of mobilisaties. Dit zijn technieken die een manueel therapeut inzet om gewrichten weer in beweging te brengen. De manueel therapeut doet dit niet op een geforceerde manier, maar op een manier die in lijn is met hoe het gewricht van nature beweegt.

  Door de mobilisaties wordt de nek beweeglijker en staat deze in de goede stand. Het is vervolgens belangrijk om deze situatie ook te behouden. Daarom gaat de manueel therapeut oefeningen met u doen, waardoor u de goede positie ook blijft behouden.

  Door gerichte oefeningen verhogen we de belastbaarheid en de beweeglijkheid van de nek. Zodat uw nek op een gezonde manier te bewegen is en dat deze bestand is tegen wat er in het dagelijkse leven van de nek wordt gevraagd.

  Hierdoor is er geen sprake van overbelasting, verkramping of bewegingsbeperking waardoor er ook geen meer klachten optreden. Door deze manier van werken, is manuele therapie geen symptoom bestrijding maar een duurzame manier om de oorzaak van de klachten weg te nemen. Hierdoor komen de klachten ook na een langere periode niet meer terug.

  Kies voor de experts van praktijk Rubroek

  Onze praktijk biedt een combinatie van fysiotherapie en manuele therapie. Dit betekent dat wij technieken uit meerdere specialismen kunnen toepassen. Hierdoor kunnen wij altijd de juiste therapie bij u inzetten.

  U kunt eenvoudig contact met ons opnemen door ons een bericht te sturen of door ons te bellen. Wij helpen u graag verder!

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   Goede praktijk

   Goede praktijk, goede organisatie. Fysiotherapeuten met veel kennis en kunde en die deze kennis ook met elkaar delen.

   Professioneel

   "Recent een behandeling gehad zeer professioneel en keurig behandeld."

   Vriendelijk

   "Vriendelijke En Vooral Professionele therapeut."

   Werkwijze

   De werkwijze

   Stap 1

   Intake

   Tijdens de intake met een fysiotherapeut wordt het klachtenbeeld in kaart gebracht

   Stap 2

   Behandelen

   Met een behandelplan gaan
   we uw klachten verminderen

   Stap 3

   Nazorg

   Ook na de behandeling
   denken wij aan uw gezondheid

   Plan een vrijblijvend intakegesprek

   Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.    verbergen