1. Blog
 2.  » Fysiotherapie en manuele therapie bij artrose klachten van de schouder

Fysiotherapie en manuele therapie bij artrose klachten van de schouder

datum
februari 2023
leestijd
6 minuten
 1. Blog
 2.  » Fysiotherapie en manuele therapie bij artrose klachten van de schouder

Fysiotherapie en manuele therapie bij artrose klachten van de schouder

datum
februari 2023
leestijd
6 minuten
Artrose schouder
Wouter Mannaerts
Shai Bhikhari
Schouder specialist

Shai Bhikhari
Schouder specialist

De schouder is een zeer beweeglijk gewricht, dat ook nog eens de hele dag in beweging is. Onze praktijk ziet daarom ook relatief veel mensen met schouderklachten. Dit kunnen klachten zijn die acuut ontstaan, maar ook klachten die zich over een langere periode ontwikkelen.

Een klacht die over langere tijd ontstaat, maar die wel veel pijn en ongemak kan geven, is artrose van de schouder. Veel mensen verwarren artrose met slijtage, maar artrose is meer dan alleen slijtage van het kraakbeen!

Artrose is vaak pijnlijk en is helaas niet te genezen. Met de juiste zorg, is het wel mogelijk om de klachten ervan te verminderen.

Wij vertellen u graag hoe onze fysiotherapeuten en onze manueel therapeuten u hierbij kunnen helpen.

Wat is er aan de hand bij artrose in de schouder?

De meeste gewrichtsvlakken in ons lichaam zijn bekleed met een laagje kraakbeen. Artrose is een ziekte van dit kraakbeen. De laag kraakbeen die schokken opvangt en ervoor zorgt dat gewrichten soepel kunnen glijden, is bij artrose beschadigd.

De kwaliteit van het kraakbeen gaat dus achteruit, waardoor ook de functie afneemt. Dit zorgt ervoor dat de schouder minder soepel kan bewegen en dat schokken minder goed opgevangen worden.

Het bot van de schouder kan hierop reageren door nieuw bot aan de randen van bestaande botdelen te laten groeien. Hierdoor wordt de druk beter verdeeld, maar de pijn en verminderde beweeglijkheid blijven aanwezig.

Pijn schouder<br />

Hoe weet u of u last heeft van artrose in de schouder?

Het meest kenmerkende symptoom bij artrose, is pijn wanneer de schouder wordt bewogen. De pijn is het hevigst aan het begin van de dag of na een periode van inactiviteit. Het gewricht kan in de ochtend stijf zijn, deze stijfheid neemt in de loop van de dag vaak wat af.

Wanneer de schade door artrose verder gevorderd is, zijn er soms krakende geluiden (crepitaties) te horen bij het bewegen. Naarmate de artrose toeneemt, wordt de schouder steeds minder beweeglijk. Het is belangrijk om deze stijfheid niet te verwarren met een frozen shoulder.

Hoe hevig deze klachten zijn, kan van persoon tot persoon sterk verschillen. Ook is het niet altijd duidelijk waar de pijn precies zit. De regio rondom de schouder kan pijnlijk zijn, zonder dat een exacte plek goed aan te wijzen is.

De diagnose wordt meestal gesteld door een röntgenfoto. Hierbij is goed te zien dat de ruimte tussen de botdelen verminderd is, doordat het kraakbeen is afgenomen.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  Goede praktijk

  Goede praktijk, goede organisatie. Fysiotherapeuten met veel kennis en kunde en die deze kennis ook met elkaar delen.

  Professioneel

  "Recent een behandeling gehad zeer professioneel en keurig behandeld."

  Vriendelijk

  "Vriendelijke En Vooral Professionele therapeut."

  Voor de eerste keer door m’n rug gegaan en ging vrij sceptisch de afspraak in. Ik kwam strompelend binnen en ging met 60% verbetering naar buiten. De fysio had vrij snel in de gaten wat het moest zijn. Fantastisch goed geholpen.

  – Fysiotherapie Rubroek

  Onze behandeling bij artrose in schouder

  We noemden al dat artrose niet meer te genezen is. Er is schade aan het kraakbeen, deze schade is blijvend. Dit betekent echter niet dat u niets kunt doen. U kunt er voor zorgen dat de schade aan het kraakbeen niet verder toeneemt, door het kraakbeen zo gezond mogelijk te houden.

  Dit kunt u doen door het kraakbeen te blijven gebruiken en te blijven bewegen. Onze fysiotherapeuten kunnen helpen bij het uitvoeren van bewegingen op de juiste manier. Hierdoor houdt u het kraakbeen zo vitaal mogelijk en verstevigt u de spieren van de schouder, waardoor deze een deel van de belasting opvangen.

  Manuele therapie bij artrose klachten van de schouder

  Wij kunnen u ook helpen met manuele therapie. Door mobilisaties (optimaliseren van de beweging) helpen we u de schouder op zo’n manier te gebruiken dat deze het minst belast wordt en bevorderen we de beweeglijkheid van het gewricht.

  Het is belangrijk om uw gewricht zo soepel mogelijk te krijgen. Om uw gewricht beweeglijker te krijgen, passen we mobiliserende technieken zoals manipulaties toe. Daarna doen we oefeningen om het resultaat vast te houden.

  Hoe onze therapie er precies uitziet, dat verschilt van persoon tot persoon. Wij stellen na de intake altijd een persoonlijk behandelplan op, dit is volledig gericht op uw doelen en op uw situatie.

  artrose klachten schouder

  Kom met schouderklachten naar Rubroek Fysiotherapie

  Doordat onze therapeuten lid zijn van het schoudernetwerk, bent u ervan verzekerd dat onze therapeuten niet alleen veel ervaring hebben, maar ook dat zij de nieuwste behandelmethoden toepassen.

  Binnen dit netwerk wisselen we ervaring en methodieken uit en kunnen onze therapeuten extra trainingen of cursussen volgen. Al deze kennis en kunde staat tot uw beschikking.

  We zijn goed bereikbaar via telefoon of via de mail. Wanneer u contact met ons opneemt, dan helpen we u graag verder. Onze fysiotherapeuten staan voor u klaar!

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   Goede praktijk

   Goede praktijk, goede organisatie. Fysiotherapeuten met veel kennis en kunde en die deze kennis ook met elkaar delen.

   Professioneel

   "Recent een behandeling gehad zeer professioneel en keurig behandeld."

   Vriendelijk

   "Vriendelijke En Vooral Professionele therapeut."

   Werkwijze

   De werkwijze

   Stap 1

   Intake

   Tijdens de intake met een fysiotherapeut wordt het klachtenbeeld in kaart gebracht

   Stap 2

   Behandelen

   Met een behandelplan gaan
   we uw klachten verminderen

   Stap 3

   Nazorg

   Ook na de behandeling
   denken wij aan uw gezondheid

   Plan een vrijblijvend intakegesprek

   Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.    verbergen