1. Blog
 2.  » Fysiotherapie bij artrose klachten van de schouder

Fysiotherapie bij artrose klachten van de schouder

datum
februari 2023
leestijd
6 minuten
 1. Blog
 2.  » Fysiotherapie bij artrose klachten van de schouder

Fysiotherapie bij artrose klachten van de schouder

datum
februari 2023
leestijd
6 minuten
Artrose schouder
Wouter Mannaerts
Wouter Mannaerts
Specialist in Fysiotherapie

Wouter Mannaerts
Specialist in Fysiotherapie

De schouder is een zeer beweeglijk gewricht, dat ook nog eens de hele dag in beweging is. Onze praktijk ziet daarom ook relatief veel mensen met schouderklachten. Dit kunnen klachten zijn die acuut ontstaan, maar ook klachten die zich over een langere periode ontwikkelen.

Een klacht die over langere tijd ontstaat, maar die wel veel pijn en ongemak kan geven, is artrose van de schouder. Veel mensen verwarren artrose met slijtage, maar artrose is meer dan alleen slijtage van het kraakbeen.

Artrose is vaak pijnlijk en is helaas niet te genezen. Met de juiste zorg, is het wel mogelijk om de klachten te verminderen. Wij vertellen u graag hoe onze fysiotherapeuten u hierbij kunnen helpen.

Wat is er aan de hand bij artrose in de schouder

De meeste botten en gewrichtsvlakken in ons lichaam, zijn bekleed met een laagje kraakbeen. Artrose is een ziekte van dit kraakbeen. De laag kraakbeen die schokken opvangt en ervoor zorgt dat gewrichten soepel kunnen glijden, is bij artrose beschadigd.

De kwaliteit van het kraakbeen gaat dus achteruit, waardoor ook de functie afneemt. Dit zorgt ervoor dat de schouder minder soepel kan bewegen en dat schokken minder goed opgevangen worden.

Het bot van de schouder kan hierop reageren door nieuw bot aan de randen van bestaande botdelen te laten groeien. Hierdoor wordt de druk beter verdeeld, maar de pijn en mindere beweeglijkheid blijven.

Pijn schouder<br />

Hoe weet u of u last heeft van artrose in de schouder

Het meest kenmerkende symptoom bij artrose is pijn wanneer de schouder wordt bewogen. De pijn is het hevigst aan het begin van de dag of na een periode van inactiviteit. Het gewricht kan in de ochtend ook stijf zijn, terwijl die stijfheid in de loop van de dag vaak wat afneemt.

Wanneer de schade door artrose verder gevorderd is, zijn er soms krakende geluiden (crepetaties) te horen bij het bewegen. Naarmate de artrose toeneemt, wordt de schouder steeds minder beweeglijk. Het is belangrijk om deze stijfheid niet te verwarren met een frozen shoulder.

Hoe hevig deze klachten zijn kan van persoon tot persoon sterk verschillen. Ook is het niet altijd duidelijk waar de pijn precies zit. De regio rondom de schouder kan pijnlijk zijn, zonder dat een exacte plek goed aan te wijzen is.

De diagnose wordt meestal gesteld door een röntgenfoto. Hierbij is goed te zien dat de ruimte tussen de botdelen verminderd is, doordat het kraakbeen is afgenomen. In een later stadium kan ook de extra aangroei van bot op de röntgenfoto’s worden gezien.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  Goede praktijk

  Goede praktijk, goede organisatie. Fysiotherapeuten met veel kennis en kunde en die deze kennis ook met elkaar delen.

  Professioneel

  "Recent een behandeling gehad zeer professioneel en keurig behandeld."

  Vriendelijk

  "Vriendelijke En Vooral Professionele therapeut."

  Voor de eerste keer door m’n rug gegaan en ging vrij sceptisch de afspraak in. Ik kwam strompelend binnen en ging met 60% verbetering naar buiten. De fysio had vrij snel in de gaten wat het moest zijn. Fantastisch goed geholpen.

  – Fysiotherapie Rubroek

  Onze behandeling bij artrose in schouder

  We noemden al dat artrose niet meer te genezen is. Er is schade aan het kraakbeen, deze schade is blijvend. Dit betekent echter niet dat u niets kunt doen. U kunt er voor zorgen dat de schade aan het kraakbeen niet verder toeneemt door het kraakbeen zo gezond mogelijk te houden.

  Dit kunt u doen door het kraakbeen te blijven gebruiken en te blijven bewegen. Onze fysiotherapeuten kunnen helpen bij het uitvoeren van bewegingen op de juiste manier. Door mobilisaties (optimaliseren van de beweging) helpen we u met de schouder op zo’n manier gebruiken dat deze het minst belast wordt.

  Door uw spieren te trainen, kunnen deze een deel van de belasting over nemen waardoor het kraakbeen minder wordt belast.

  Wij helpen u met de juiste oefeningen en training om het kraakbeen zoveel mogelijk te ondersteunen en te ontlasten. Hoe onze therapie er precies uitziet, dat verschilt van persoon tot persoon. Wij stellen na de intake altijd een persoonlijk behandelplan op, dit is volledig gericht op uw doelen en uw situatie.

  Kom met schouderklachten naar Rubroek Fysio

  Onze therapeuten hebben veel ervaring in het behandelen van schouderklachten. Niet voor niets zijn wij lid van het schoudernetwerk, waar we kennis en informatie met andere collega’s uitwisselen.

  We zijn goed bereikbaar via telefoon of via de mail. Wanneer u contact met ons opneemt, dan helpen we u graag verder. Onze fysiotherapeuten staan voor u klaar!

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   Goede praktijk

   Goede praktijk, goede organisatie. Fysiotherapeuten met veel kennis en kunde en die deze kennis ook met elkaar delen.

   Professioneel

   "Recent een behandeling gehad zeer professioneel en keurig behandeld."

   Vriendelijk

   "Vriendelijke En Vooral Professionele therapeut."

   Werkwijze

   De werkwijze

   Stap 1

   Intake

   Tijdens de intake met een fysiotherapeut wordt het klachtenbeeld in kaart gebracht

   Stap 2

   Behandelen

   Met een behandelplan gaan
   we uw klachten verminderen

   Stap 3

   Nazorg

   Ook na de behandeling
   denken wij aan uw gezondheid

   Plan een vrijblijvend intakegesprek

   Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.    verbergen