1. Blog
 2.  » Goede fysiotherapeutische zorg bij klachten door een peesontsteking in de schouder

Goede fysiotherapeutische zorg bij klachten door een peesontsteking in de schouder

datum
december 2023
leestijd
7 minuten
 1. Blog
 2.  » Goede fysiotherapeutische zorg bij klachten door een peesontsteking in de schouder

Goede fysiotherapeutische zorg bij klachten door een peesontsteking in de schouder

datum
december 2023
leestijd
7 minuten
Peesonsteking schouder
Wouter Mannaerts
Shai Bhikhari
Schouder specialist

Shai Bhikhari
Schouder specialist

Het schoudergewricht is enorm beweeglijk, dit zorgt ervoor dat wij onze schouder op allerlei manieren kunnen gebruiken. De keerzijde is dat de schouder ook relatief kwetsbaar is. De stevigheid van de schouder komt namelijk voor het grootste deel van pezen en spieren.

Bij het gebruik van de schouder vangen deze structuren dan ook de meeste belasting op. Wanneer u pijnklachten heeft aan uw schouder, met name bij het heffen van uw arm, dan is de kans aanwezig dat dit komt door irritatie van een pees in uw schouder.

Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden die onze fysiotherapeuten hebben om u te helpen bij deze klacht.

De functie en anatomie van pezen in de schouder

Om goed te begrijpen waarom er een pees in de schouder kan ontsteken, is het belangrijk om te weten wat een pees is. Pezen hebben de functie om een spier aan een andere structuur, zoals een bot, te hechten. De pees zelf is een stevige, taaie structuur, die veel belasting kan hebben.

Veel spieren eindigen dus in een pees, waarmee ze aan een bot vastzitten. Hierdoor kan de kracht van een spier op een bot worden overgebracht. In de schouder gebeurt dit ook, er zijn diverse pezen die spieren met de botdelen verbinden. Hierdoor kunnen we niet alleen onze schouder bewegen, maar bijvoorbeeld ook de arm heffen.

De pezen in de schouder bevinden zich tussen bewegende delen van de schouder. Met name de pezen van de spieren van de rotator cuff (de spieren die de schouder laten bewegen) kunnen hier klachten veroorzaken.

Fysio peesonsteking schouder

Waardoor ontstaat een peesontsteking in de schouder

Grofweg kunnen de klachten door twee verschillende oorzaken ontstaan. Dit zijn als gevolg van een trauma of als gevolg van langdurige overbelasting.

Wanneer u een val op uw schouder of een stevige stoot tegen uw schouder heeft meegemaakt, dan kan dit voor irritatie van een pees zorgen. Dit is een acute manier van het ontstaan van een peesontsteking in de schouder.

De ontsteking kan ook meer geleidelijk ontstaan, wanneer u langdurig meer van de schouderpees vraagt dan dat deze aankan. De overbelasting kan ook zorgen voor irritatie en ontsteking.

Doordat de ruimte in de schouder beperkt is, kan een zwelling extra irritatie opleveren. Wanneer een pees in de schouder geïrriteerd is, dan kan deze hierdoor wat zwellen waardoor er nog meer irritatie optreedt doordat er beknelling optreedt.

De klachten die u ervaart zijn voor beide oorzaken vergelijkbaar. U heeft vooral pijn bij het heffen van de arm, wanneer deze horizontaal komt. Ook kan het liggen op de schouder pijnlijk zijn. Veel mensen hebben dan ook in de nacht last van blessure.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  Goede praktijk

  Goede praktijk, goede organisatie. Fysiotherapeuten met veel kennis en kunde en die deze kennis ook met elkaar delen.

  Professioneel

  "Recent een behandeling gehad zeer professioneel en keurig behandeld."

  Vriendelijk

  "Vriendelijke En Vooral Professionele therapeut."

  “Om goed te begrijpen waarom er een pees in de schouder kan ontsteken, is het belangrijk om te weten wat een pees is. Pezen hebben de functie om een spier aan een andere structuur, zoals een bot, te hechten. De pees zelf is een stevige, taaie structuur, die veel belasting kan hebben. “

  – Fysiotherapie Rubroek

  Onze therapie bij een peesontsteking in de schouder

  Wanneer u beseft dat een belangrijke factor van de klachten de beperkte ruimte in de schouder is, dan begrijpt u ook waarom veel oefeningen erop gericht zijn om deze ruimte zo groot mogelijk te houden.

  We helpen u dan ook bij diverse bewegingen die de mobiliteit van de schouder vergroten. Hierdoor kunt u bewegingen op die manier uitvoeren, die zo min mogelijk belasting vraagt van de pezen in de schouder.

  Daarnaast doen we samen met u oefeningen om specifieke schouderspieren te versterken. Dit zorgt voor een betere ondersteuning van de schouder, waardoor de druk op de pezen af kan nemen.

  We helpen u dus door bepaalde bewegingen net iets anders uit te voeren, de beweeglijkheid van de schouder te vergroten en de spieren van de schouder sterker te maken. Hierdoor worden de pezen minder belast en kunnen ze tot rust komen. Doordat de zwelling afneemt, is er minder ruimtegebrek waardoor ook de irritatie kan verminderen.

  Met gerichte fysiotherapie kunnen we de klachten dus in de meeste gevallen sterk verminderen of zelfs laten verdwijnen.

  Kom naar fysiotherapie Rubroek in Rotterdam bij schouderklachten

  Onze praktijk heeft diverse fysiotherapeuten met een specialisatie. Shai en Wouter zijn bij ons de therapeuten die zich extra hebben verdiept in schouderklachten en die zich een expert op het gebied van schouderklachten mogen noemen.

  U zult dan ook door één van deze experts worden geholpen wanneer u schouderklachten heeft. Wij komen graag met u in contact, dan leggen wij u precies uit wat u kunt verwachten.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   Goede praktijk

   Goede praktijk, goede organisatie. Fysiotherapeuten met veel kennis en kunde en die deze kennis ook met elkaar delen.

   Professioneel

   "Recent een behandeling gehad zeer professioneel en keurig behandeld."

   Vriendelijk

   "Vriendelijke En Vooral Professionele therapeut."

   Werkwijze

   De werkwijze

   Stap 1

   Intake

   Tijdens de intake met een fysiotherapeut wordt het klachtenbeeld in kaart gebracht

   Stap 2

   Behandelen

   Met een behandelplan gaan
   we uw klachten verminderen

   Stap 3

   Nazorg

   Ook na de behandeling
   denken wij aan uw gezondheid

   Plan een vrijblijvend intakegesprek

   Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.    verbergen