1. Blog
 2.  » Heeft u klachten door een instabiele schouder, kom naar onze ervaren fysiotherapeuten

Fysiotherapie bij klachten door een instabiele schouder

datum
maart 2024
leestijd
6 minuten
 1. Blog
 2.  » Heeft u klachten door een instabiele schouder, kom naar onze ervaren fysiotherapeuten

Fysiotherapie bij klachten door een instabiele schouder

datum
maart 2024
leestijd
6 minuten
Instabiele schouder (2)
Wouter Mannaerts
Shai Bhikhari
Schouder specialist

Shai Bhikhari
Schouder specialist

Bij een instabiele schouder is het bewegingsbereik van uw schouder te groot, wat leidt tot klachten en vaak ook onzekerheid tijdens het bewegen.

Het vermijden van beweging kan de instabiliteit van de schouder echter verergeren. Daarom is het essentieel om uw schouder voldoende te blijven belasten en de omliggende structuren te versterken.

Een fysiotherapeut kan u hierin goed begeleiden. Bent u benieuwd hoe wij uw klachten door een instabiele schouder kunnen verminderen of zelfs verhelpen? Ontdek het in deze blog!

Hoe ontstaat schouderinstabiliteit?

Om te begrijpen hoe schouderinstabiliteit ontstaat, gaan we eerst in op de anatomie van de schouder. De schouder is een complex gewricht dat drie botstukken met elkaar verbindt: het bot van de bovenarm, het schouderblad en het sleutelbeen. De kop van het bot van de bovenarm past hierbij mooi in de kom die wordt gevormd door het schouderblad.

De kom die wordt gevormd door het schouderblad is erg ondiep. Hierdoor kunnen we de bovenarm in bijna alle richtingen bewegen. Dit heeft echter ook een groot nadeel. Wanneer de structuren die stabiliteit bieden aan het schoudergewricht, zoals spieren, pezen of gewrichtsbanden, aangedaan of in slechte staat zijn, kan de bovenarm gemakkelijk uit deze kom schieten.

We spreken van een instabiele schouder wanneer het schoudergewricht te beweeglijk is en dus onvoldoende ondersteund wordt door omliggende structuren.

Hierdoor is de schouder vatbaar voor subluxatie (gedeeltelijk uit de kom gaan) en dislocatie (uit de kom gaan). Schouderinstabiliteit leidt tot pijn, stijfheid en bewegingsbeperkingen, en gaat ook vaak gepaard met onzekerheid tijdens het bewegen.

Ontstaan schouderinstabiliteit

De oorzaken van een instabiele schouder

Een instabiele schouder kan verschillende oorzaken hebben. Allereerst kan er iets aan de hand zijn met het schoudergewricht zelf. Een instabiele schouder kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een afwijkende anatomie, waarbij de kom van het schouderblad te plat is en daardoor onvoldoende ondersteuning biedt aan het bot van de bovenarm.

Daarnaast kan beschadiging aan het bovenarmbot of het bot van het schouderblad optreden als gevolg van een trauma, zoals een val of ongeluk.

In de meeste gevallen is een instabiele schouder echter het gevolg van schade of verzwakking van de omliggende structuren. Deze structuren, waaronder spieren, pezen en gewrichtsbanden, zijn verantwoordelijk voor de stabiliteit van het schoudergewricht.

Als deze beschadigd of verzwakt raken door bijvoorbeeld over- of onderbelasting van de schouder, kunnen ze hun functie minder goed vervullen, wat kan leiden tot schouderinstabiliteit.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  Goede praktijk

  Goede praktijk, goede organisatie. Fysiotherapeuten met veel kennis en kunde en die deze kennis ook met elkaar delen.

  Professioneel

  "Recent een behandeling gehad zeer professioneel en keurig behandeld."

  Vriendelijk

  "Vriendelijke En Vooral Professionele therapeut."

  “Schouderinstabiliteit brengt erg vervelende klachten met zich mee. Veel mensen die last hebben van een instabiele schouder vermijden daarom het bewegen van de aangedane schouder. Om de klachten te doen verminderen of verdwijnen, is het echter essentieel om de schouder in de juiste mate te blijven belasten. “

  – Fysiotherapie Rubroek

  Fysiotherapie bij schouderinstabiliteit

  Schouderinstabiliteit brengt erg vervelende klachten met zich mee. Veel mensen die last hebben van een instabiele schouder vermijden daarom het bewegen van de aangedane schouder. Om de klachten te doen verminderen of verdwijnen, is het echter essentieel om de schouder in de juiste mate te blijven belasten. Een fysiotherapeut kan u hier uitstekend bij helpen!

  De behandelingen bij de fysiotherapeut zijn daarom met name gericht op het verbeteren van de kracht en mobiliteit van deze structuren. Hoe dit gedaan wordt, is per individu verschillend. Meestal worden er oefeningen gegeven die u in eerste instantie onder begeleiding van de fysiotherapeut uitvoert, en die u vervolgens thuis kunt voortzetten.

  Daarnaast geeft de fysiotherapeut u belangrijke adviezen over de mate waarin u uw schouder veilig kunt belasten. Het vermijden van beweging kan de instabiliteit van de schouder namelijk doen verergeren. Daarom is het essentieel om uw schouder voldoende te blijven belasten en de omliggende structuren te versterken.

  Rubroek Fysiotherapie staat voor u klaar!

  Heeft u klachten door een instabiele schouder? Onze ervaren fysiotherapeuten staan voor u klaar! Wij helpen u graag bij het verminderen van uw klachten, zodat u weer pijnvrij en zelfverzekerd kunt bewegen.

  Maak daarom een afspraak bij Rubroek Fysiotherapie. Wij hopen u snel te kunnen helpen in onze praktijk.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   Goede praktijk

   Goede praktijk, goede organisatie. Fysiotherapeuten met veel kennis en kunde en die deze kennis ook met elkaar delen.

   Professioneel

   "Recent een behandeling gehad zeer professioneel en keurig behandeld."

   Vriendelijk

   "Vriendelijke En Vooral Professionele therapeut."

   Werkwijze

   De werkwijze

   Stap 1

   Intake

   Tijdens de intake met een fysiotherapeut wordt het klachtenbeeld in kaart gebracht

   Stap 2

   Behandelen

   Met een behandelplan gaan
   we uw klachten verminderen

   Stap 3

   Nazorg

   Ook na de behandeling
   denken wij aan uw gezondheid

   Plan een vrijblijvend intakegesprek

   Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.    verbergen