1. Blog
 2.  » Hoe kunnen onze fysiotherapeuten u helpen bij een frozen shoulder

Hoe kunnen onze fysiotherapeuten u helpen bij een frozen shoulder?

datum
december 2023
leestijd
7 minuten
 1. Blog
 2.  » Hoe kunnen onze fysiotherapeuten u helpen bij een frozen shoulder

Hoe kunnen onze fysiotherapeuten u helpen bij een frozen shoulder?

datum
december 2023
leestijd
7 minuten
Frozen shoulder
Wouter Mannaerts
Wouter Mannaerts
Specialist in Fysiotherapie

Wouter Mannaerts
Specialist in Fysiotherapie

Een frozen shoulder kan pijnlijk, maar vooral ook beperkend zijn bij alledaagse activiteiten. Bij Rubroek fysiotherapie staan wij voor u klaar om passende hulp te bieden om de pijn en bewegingsbeperking zo klein mogelijk te houden.

In dit artikel leest u meer over het hebben van een frozen shoulder en hoe wij daarbij kunnen helpen. 

Wat is een frozen shoulder?

Een frozen shoulder is een aandoening van het schoudergewricht, waarvan de exacte oorzaak niet altijd duidelijk is. Meestal wordt het geassocieerd met ontstekingsreacties in het gewrichtskapsel van de schouder.

Een frozen shoulder wordt ook wel adhesive capsulitis genoemd, dit betekent verkleefd en ontstoken gewrichtskapsel. Het gewrichtskapsel zorgt ervoor dat de botten in het gewricht soepel over elkaar kunnen lopen, zodat u uw arm kan bewegen. Wanneer het gewrichtskapsel ontstoken is, beweegt de schouder dus niet meer optimaal.

Risicofactoren voor het ontwikkelen van een frozen shoulder kunnen onder meer diabetes, schildklieraandoeningen, hart- en vaatziekten en eerdere verwondingen aan de schouder zijn.

Frozen shoulder

Zo herkent u een frozen shoulder

Kenmerkende klachten van een frozen shoulder zijn stijfheid, pijn en verlies van bewegingsvrijheid in de schouder. Het kan zich ontwikkelen over een periode van maanden tot jaren en verloopt meestal in drie hoofdfasen:

Pijnfase/ freezing: In deze fase ervaart u aanhoudende pijn in de schouder, vooral bij beweging. De pijn kan geleidelijk erger worden en leiden tot een afname in bewegingsvrijheid van de schouder. 

Bevriezingsfase/ frozen: Tijdens deze fase neemt de pijn af, maar wordt de schouder steeds stijver. In deze fase is het moeilijk om de arm omhoog te tillen of zijwaarts te bewegen. Dit zorgt voor de meeste beperkingen in de dagelijkse activiteiten. 

Ontdooifase/ thawing: In de derde fase begint de stijfheid langzaam af te nemen en kunt u uw schouder weer meer bewegen. Dit proces kan enkele maanden tot meer dan een jaar duren. 

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  Goede praktijk

  Goede praktijk, goede organisatie. Fysiotherapeuten met veel kennis en kunde en die deze kennis ook met elkaar delen.

  Professioneel

  "Recent een behandeling gehad zeer professioneel en keurig behandeld."

  Vriendelijk

  "Vriendelijke En Vooral Professionele therapeut."

  “Een frozen shoulder beperkt de bewegingvrijheid van de schouder en kan vervelend zijn bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.”

  – Fysiotherapie Rubroek

  Hoe Rubroek fysiotherapie u kan helpen

  Fysiotherapie kan aanzienlijk bijdragen aan het herstel van een frozen shoulder. In de meeste gevallen is het volgen van fysiotherapie beter dan helemaal geen behandeling. Een fysiotherapeut kan namelijk helpen bij het verbeteren van de bewegingsvrijheid door mobilisatietechnieken toe te passen. 

  Daarnaast kan door middel van massage en elektrotherapie de pijn worden verminderd. In een latere fase kan fysiotherapie ook krachtoefeningen omvatten, om de spieren rond de schouder te versterken. Hierdoor is er een betere stabiliteit in het gewricht. 

  De fysiotherapeut kan u uitstekend begeleiden in uw herstel. Zo helpen we bij welke oefeningen u thuis kan doen en hoe u uw schouder op de juiste manier kunt gebruiken in het dagelijks leven. Dit bevordert zelfmanagement en het behoud van de behaalde vooruitgang. 

  Het herstel is maatwerk

  Hoewel fysiotherapie doorgaans gunstig is, is het belangrijk op te merken dat het herstelproces bij een frozen shoulder vaak langdurig is en van persoon tot persoon kan variëren. Sommige mensen ervaren direct verlichting na fysiotherapie, bij andere kan dit wat langer duren.

  Samen met de fysiotherapeut kunt u erachter komen wat voor u het beste werkt en wordt er een persoonlijk behandelplan voor u opgesteld.

  Soms wordt er aanbevolen om naast fysiotherapie medicijnen of injecties te overwegen om het herstel te bevorderen. Dit is afhankelijk van de ernst van uw frozen shoulder en is ten alle tijden in overleg met uw arts.

  U bent welkom bij Rubroek fysiotherapie

  Rubroek fysiotherapie is aangesloten bij het Schoudernetwerk in Nederland. Dit houdt in dat de fysiotherapeuten bij Rubroek fysiotherapie extra cursussen hebben gevolgd en werken volgens de laatste wetenschappelijke inzichten. We zijn gespecialiseerd in het schoudergewricht.

  U kunt bij ons terecht voor het stellen van vragen en natuurlijk voor het maken van een afspraak. Bij ons kunt u op verschillende manieren een afspraak inboeken.

  U kunt zich online inschrijven als nieuwe klant, maar ook telefonisch en via de mail zijn wij bereikbaar. Of u kunt ervoor kiezen om gebruik te maken van het contactformulier op de website, dan nemen wij binnen 48 uur contact met u op.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   Goede praktijk

   Goede praktijk, goede organisatie. Fysiotherapeuten met veel kennis en kunde en die deze kennis ook met elkaar delen.

   Professioneel

   "Recent een behandeling gehad zeer professioneel en keurig behandeld."

   Vriendelijk

   "Vriendelijke En Vooral Professionele therapeut."

   Werkwijze

   De werkwijze

   Stap 1

   Intake

   Tijdens de intake met een fysiotherapeut wordt het klachtenbeeld in kaart gebracht

   Stap 2

   Behandelen

   Met een behandelplan gaan
   we uw klachten verminderen

   Stap 3

   Nazorg

   Ook na de behandeling
   denken wij aan uw gezondheid

   Plan een vrijblijvend intakegesprek

   Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.    verbergen