1. Blog
 2.  » Met de juiste fysiotherapie herstellen van een schouderluxatie

Met de juiste fysiotherapie herstellen van een schouderluxatie

datum
december 2023
leestijd
7 minuten
 1. Blog
 2.  » Met de juiste fysiotherapie herstellen van een schouderluxatie

Met de juiste fysiotherapie herstellen van een schouderluxatie

datum
december 2023
leestijd
7 minuten
Impingement klachten schouder
Wouter Mannaerts
Shai Bhikhari
Schouder specialist

Shai Bhikhari
Schouder specialist

In de film kan het er soms heldhaftig uitzien, een schouder die uit de kom is en die door de held zelf weer wordt teruggezet. In werkelijkheid is een schouderluxatie helemaal niet zo leuk. De kop van uw bovenarm schiet uit de kom, waardoor u veel pijn heeft.

Bij een schouderluxatie ontstaat er vaak ook schade aan de structuren die de schouder in de kom houden. Daarom gebeurt een tweede of derde luxatie vaak makkelijker dan de eerste. Er zijn zelfs mensen die het heel regelmatig meemaken dat hun schouder uit de kom schiet.

Er zijn verschillende mogelijkheden om te herstellen van een schouderluxatie en om te voorkomen dat deze in de toekomst opnieuw voorkomt. Wij vertellen u hier graag meer over.

Waarom schiet een schouder uit de kom?

De schouder bestaat uit een kop en een kom. De kop is het bovenstuk van de bovenarm die in de schouderkom valt. Hierdoor is er wel een verbinding tussen de arm en het bovenlichaam, maar kan de arm toch vrij bewegen.

Om de kop op zijn plaats te houden, is er een kraakbeenrand aanwezig. Hierdoor kan de kop niet zomaar uit de kom schieten. Naast een kraakbeenrand zijn er ook banden aanwezig en houden ook spieren de kop op zijn plaats.

Er moet dus heel wat gebeuren voordat de kop uit de kom schiet. Bij een schouderluxatie wordt er meestal dus flinke kracht op het gewricht gezet, waardoor deze uit de kom schiet. Dit kan bijvoorbeeld komen door een val of ongeluk.

Op het moment dat dit gebeurt, beschadigt de kraakbeenrand en vaak ook de pezen die de schouder bij elkaar houden. Er ontstaat dus schade bij een schouderluxatie, waardoor de schouder minder stabiel wordt.

Het is daarom belangrijk om na een schouderluxatie in actie te komen. Niet alleen om de schade te herstellen, ook om meer luxaties in de toekomst te voorkomen. Hiervoor zijn verschillende opties. U kunt een operatie ondergaan of u kunt aan de slag met een fysiotherapeut.

Fysio schouder uit kom

Voorkom een tweede of volgende schouderluxatie

Om een nieuwe luxatie te voorkomen, moet de schouder stevig op zijn plaats worden gehouden. Een operatie kan hierbij helpen. Tijdens de operatie kan de kraakbeenrand opnieuw gehecht worden, een pees worden hersteld of kan er een stukje bot vastgezet worden.

Na de operatie houdt u een periode rust, waarna u kunt revalideren.

U kunt ook kiezen om te starten met fysiotherapie in plaats van een operatie. U gaat dan trainen om de spieren van de schouder te versterken. Het gewricht wordt hierdoor steviger bij elkaar gehouden, waardoor de schouder minder snel uit de kom schiet.

In de meeste gevallen wordt eerst fysiotherapie aangeraden, voordat de keuze wordt gemaakt om de schouder te opereren. Binnen onze praktijk hebben wij dan ook regelmatig cliënten die wij helpen tijdens dit traject.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  Goede praktijk

  Goede praktijk, goede organisatie. Fysiotherapeuten met veel kennis en kunde en die deze kennis ook met elkaar delen.

  Professioneel

  "Recent een behandeling gehad zeer professioneel en keurig behandeld."

  Vriendelijk

  "Vriendelijke En Vooral Professionele therapeut."

  “Er zijn verschillende mogelijkheden om te herstellen van een schouderluxatie en om te voorkomen dat deze in de toekomst opnieuw voorkomt. “

  – Fysiotherapie Rubroek

  Een nieuwe schouderluxatie voorkomen met fysiotherapie

  Onze behandeling maakt gebruik van zowel oefentherapie als fysiotherapietechnieken. Niet alleen is het belangrijk om uw schouders te versterken, maar ook om voldoende flexibiliteit en mobiliteit te behouden.

  Vaak zijn de spieren te zwak of te gespannen om de schouder te stabiliseren. Daarom combineren wij oefeningen gericht op kracht met oefeningen gericht op flexibiliteit.

  Het is belangrijk om deze oefeningen uit te voeren zoals voorgeschreven, hiermee voorkomt u dat er onnodige druk wordt uitgeoefend op delicate structuren. Om dit te voorkomen, begeleiden wij u bij de oefeningen en helpen u deze correct uit te voeren. Hierdoor kunt u de intensiteit geleidelijk verhogen.

  Als je gedurende een langere periode oefeningen en trainingen doet, zul je merken dat je schouders mobieler en stabieler worden. Als u deze oefening voortzet, blijft uw schouder in goede conditie en kunt u nieuwe dislocaties voorkomen.

  Kom naar onze schouderexpert bij schouderklachten

  Onze praktijk heeft meerdere ervaren fysiotherapeuten. Wanneer u met schouderklachten komt, dan is Shai de therapeut die u zal helpen. Hij is onze schouderspecialist en is volledig gericht op zorg bij mensen met schouderklachten.

  We vertellen u graag meer over onze zorg, zodat u weet wat u kunt verwachten. U kunt ons eenvoudig bellen of een bericht sturen. Wij leggen u dan alles uit wat u wilt weten.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   Goede praktijk

   Goede praktijk, goede organisatie. Fysiotherapeuten met veel kennis en kunde en die deze kennis ook met elkaar delen.

   Professioneel

   "Recent een behandeling gehad zeer professioneel en keurig behandeld."

   Vriendelijk

   "Vriendelijke En Vooral Professionele therapeut."

   Werkwijze

   De werkwijze

   Stap 1

   Intake

   Tijdens de intake met een fysiotherapeut wordt het klachtenbeeld in kaart gebracht

   Stap 2

   Behandelen

   Met een behandelplan gaan
   we uw klachten verminderen

   Stap 3

   Nazorg

   Ook na de behandeling
   denken wij aan uw gezondheid

   Plan een vrijblijvend intakegesprek

   Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.    verbergen