1. Blog
 2.  » Manuele therapie en fysiotherapie bij impingement klachten van de schouder

Manuele therapie en fysiotherapie bij impingement klachten van de schouder

datum
december 2023
leestijd
7 minuten
 1. Blog
 2.  » Manuele therapie en fysiotherapie bij impingement klachten van de schouder

Manuele therapie en fysiotherapie bij impingement klachten van de schouder

datum
december 2023
leestijd
7 minuten
Impingement klachten schouder
Wouter Mannaerts
Shai Bhikhari
Schouder specialist

Shai Bhikhari
Schouder specialist

Impingement is een veel voorkomende klacht die ervoor kan zorgen dat het bewegen van de schouder erg pijnlijk is. Doordat er weefsel in de schouder beklemd raakt, ontstaan er pijnklachten.

Wanneer u bepaalde bewegingen maakt dan kan de pijn erger worden, doordat er daarbij nog minder ruimte in de schouder beschikbaar is. Impingement klachten gaan meestal niet zomaar over na een tijdje rust. Met de juiste therapie is er wel veel mogelijk.

Wij vertellen u graag meer over hoe wij manuele therapie en fysiotherapie inzetten om u van de aandoening te verlossen.

Wat is er precies aan de hand bij impingement?

De naam impingement zegt al veel over de aandoening. Het is een klacht die ontstaat doordat er sprake is van bekneld of beklemd weefsel. Bij het impingement syndroom is dit een beklemming in het schoudergewricht.

Het kan verschillen welk weefsel beklemd zit. Dit kan een pees of slijmbeurs zijn, maar er kan ook sprake zijn van spierweefsel van de rotator cuff of het gewrichtskapsel dat beklemd zit.

De beklemming vindt plaats aan de bovenzijde van de schouder. Hier is een ruimte van ongeveer 1 centimeter. Deze ruimte wordt gevormd door het bot dat het dak van de schouder (acromion) vormt en het bovenste deel van het bot van de bovenarm (kop van de humerus).

Op het moment dat er weefsel tussen deze twee botstukken beklemd raakt, ontstaan de typische klachten van het impingement syndroom. Het weefsel raakt geïrriteerd en ontstoken, waardoor het pijnlijk wordt.

Pijn aan schouder

Welke klachten kunt u hebben bij het impingement syndroom?

Het is kenmerkend voor het impingement syndroom dat u last heeft van pijn op het moment dat u zelf uw arm omhoog brengt. Bij het heffen van de arm neemt de ruimte onder het schouderdak af, waardoor de beklemming toeneemt.

De pijn kan scherp zijn en neemt weer af wanneer u de arm helemaal omhoog heft of wanneer deze weer naar beneden gaat. Naast de pijn bij het bewegen, kunt u een zeurende pijn aan uw schouder voelen. Deze pijn kunt u sterker merken op het moment dat u op de schouder ligt, bijvoorbeeld wanneer u gaat slapen.

De pijn voelt u met name in de schouder, maar deze kan ook uitstralen naar de bovenarm.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  Goede praktijk

  Goede praktijk, goede organisatie. Fysiotherapeuten met veel kennis en kunde en die deze kennis ook met elkaar delen.

  Professioneel

  "Recent een behandeling gehad zeer professioneel en keurig behandeld."

  Vriendelijk

  "Vriendelijke En Vooral Professionele therapeut."

  “Wanneer er sprake is van een verminderde coördinatie of van zwakte van specifieke spieren, dan gaan we met u aan de slag om u de juiste manier van bewegen weer aan te leren. Dat kunnen we doen met oefeningen waardoor uw coördinatie en kracht verbeteren.”

  – Fysiotherapie Rubroek

  Waardoor ontstaat het impingement syndroom?

  We noemden al dat de klachten komen doordat er te weinig ruimte in de schouder is. Wat zorgt ervoor dat er bij sommige mensen te weinig ruimte is?

  We onderscheiden hiervoor primair en secundair impingement.

  Primair impingement: Bij primair impingement verandert er lokaal iets aan de weefsels boven het bot van de bovenarm. Door deze verandering wordt de ruimte te klein. Dit kan bijvoorbeeld een vervorming van het bot zijn door ouderdom of zwelling van een slijmbeurs door overbelasting.

  Secundair impingement: Bij secundair impingement verandert er iets lager in de schouder. Dit zijn vaak spieren die verslappen of bijvoorbeeld een afwijkende houding. Als gevolg hiervan wordt het dak van de schouder niet goed opgetild bij het bewegen, waardoor de beklemming ontstaat.

  Beide vormen van impingement geven vergelijkbare klachten. Het is voor de behandeling echter van belang dat deze op de betreffende vorm wordt afgestemd.

  Dat is dan ook precies wat wij in onze praktijk doen wanneer we impingement behandelen.

  Onze zorg door manuele therapie en fysiotherapie bij impingement klachten

  We kijken allereerst goed naar hoe de schouder wordt gebruikt en belast. Wordt deze misschien te veel gebruikt door repetitieve handelingen of is er sprake van een afwijkende manier van bewegen?

  Wanneer er sprake is van een verminderde coördinatie of van zwakte van specifieke spieren, dan gaan we met u aan de slag om u de juiste manier van bewegen weer aan te leren. Dat kunnen we doen met oefeningen waardoor uw coördinatie en kracht verbeteren.

  Onze manueel therapeut kan met u werken aan het verbeteren van de beweeglijkheid van het schoudergewricht, zodat deze beter beweegt en waardoor de ruimte in de schouder groter blijft.

  Door samen met u goed te kijken welke houding of bewegingen het meest en het minst belastend zijn, kunnen we gaan werken aan manieren om de schouder minder te belasten.

  Met al deze therapieën, worden de weefsels minder beklemd waardoor de irritatie en ontsteking afnemen.

  Kies voor de schouderexperts van Rubroek Fysiotherapie

  Wij zijn gepassioneerde deelnemers van het schoudernetwerk. Dat betekent dat wij aangesloten zijn bij een netwerk van specialisten dat onderling kennis en ervaring uitwisselt.

  Dit zorgt ervoor dat onze therapeuten altijd op de hoogte zijn van de meest effectieve behandelmethoden en dat wij op dagelijkse basis werken met schouderklachten.

  Wij willen u dan ook graag helpen. Als u ons belt of een bericht stuurt, dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op om u verder te informeren over de mogelijkheden.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   Goede praktijk

   Goede praktijk, goede organisatie. Fysiotherapeuten met veel kennis en kunde en die deze kennis ook met elkaar delen.

   Professioneel

   "Recent een behandeling gehad zeer professioneel en keurig behandeld."

   Vriendelijk

   "Vriendelijke En Vooral Professionele therapeut."

   Werkwijze

   De werkwijze

   Stap 1

   Intake

   Tijdens de intake met een fysiotherapeut wordt het klachtenbeeld in kaart gebracht

   Stap 2

   Behandelen

   Met een behandelplan gaan
   we uw klachten verminderen

   Stap 3

   Nazorg

   Ook na de behandeling
   denken wij aan uw gezondheid

   Plan een vrijblijvend intakegesprek

   Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.    verbergen